Puncs szelet
A puncsszelet és puncstorta igazi cukrászdai klasszikusok. A puncsszeletnek nincsenek szigorú szabályai, de hagyományosan egy három részre vágott piskótakarikából készül, amelyet rummal (legtöbbször inkább aromával), szörppel, lekvárral, kakaóval, kávéval, naranccsal és rengeteg cukorral áztatnak, majd rózsaszínű, rettentő édes fondanttal vagy cukormázzal vonnak be.
Albán krémes
Krémes
A krémes alsó és felső, réteges és vékony lapja nem más, mint vajas leveles tészta. A krémes krémje a gyakran használt ún. sárgakrém, más néven cukrászkrém. Alapja a magasabb zsírtartalmú tej és tojássárgája, vaníliarúd kikapart belseje, valamint cukor.
Csodakerék
Vitamin szelet
Domino szelet
Piskótatekercs
A piskótát a nemzetközi (francia) gasztronómiában savoyai tésztának (Gâteau de Savoie) nevezik, melyet a hagyomány szerint VI. Amadé savoyai gróf (1334 - 1383) cukrásza készített el elsőként. Egyes források szerint Spanyolországban, más források szerint Portugáliában találták fel. Szakácskönyvben első említése 1615-ből, Gervase Markham's The English Huswife című könyvében szerepel. A francia forradalom után Benaud és Tavot párizsi cukrászok a liszt egy részét keményítővel helyettesítették, még könnyebbé téve a tésztát.
Zala kocka
A Zala kocka ez a csokihabos, piskótás alapú, kocka formájú szelet, aminek a tetejéről sohasem hiányozhat a csokireszelék és a tejszínhab. Ugyanakkor a Zala kocka nem is feltétlenül zalai különlegesség, Körmenden például Rába, másutt Somogy, Baranya, Vasi, Alpesi, Alföldi kockaként árulják.
Vajon a sok kocka közül melyik lehet az igazi?
A süteményt a zalai származású Molnár András “találta fel” 1963-ban: bátyjával, aki szintén cukrász volt, közösen sütötték meg először Pesten, aztán Molnár András adott nevet neki. Ő egyébként igazi újítónak számított: a Vitamin szelet és a Vanília kocka is a nevéhez fűződik.
Karamell szelet
Zserbó
Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és darált diót töltünk, a tetejét csokoládé réteggel vonjuk be.
Mákos guba
A mákos guba eredetileg karácsonyi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.
Somlói galuska
Készítése az 1950-es évekre nyúlik vissza. Piskótatésztából készül csokoládé öntettel és tejszínhab díszítéssel.
Ekler fánk
Az ekler fánk (eredeti francia nevén éclair) egy klasszikus francia cukrászkészítmény, amely különféle ízesítésű angol krémmel töltött égetett tésztából készül és a teteje csokoládéval, vagy fondanttal van bevonva. Formája hosszúkás.
Hatlapos
Egy közismert és közkedvelt sütemény a Hatlapos. Puha, omlós tésztalapok nagyon finom kakaós főzött krémmel töltve. Sok ember kedvence, mert nem túl édes, épp csak annyira, amennyire kell. Akkor szép a Hatlapos, ha egyforma a lapok és a krémek vastagsága.
Citromos minden mentes sütemény
- gluténmentes
- laktóz mentes
- cukor mentes
Csokoládés minden mentes sütemény
- gluténmentes
- laktóz mentes
- cukor mentes
Oroszkrém tortaszelet
Dobos torta
Megalkotója Dobos C. József. A torta különlegessége a vékony lapjainak kialakításában rejlik. A lapok között csokoládékrémes réteg van, a tetején pedig karamellizált cukormáz.
Eszterházy torta
Tésztája liszt nélkül, leginkább dióból és tojáshabból készül. A lapok közé főzött vajkrém kerül.
Lúdláb torta
Alakja a lúd lábnyomára emlékeztet, innen kapta a nevét. Gerbaud Emil nevéhez kapcsolódik az eredete, aki párizsi krémmel és meggyel keverve készítette ezt a süteményt az 1880-as években.